Петък, 12 Юли 2024
Публикуваха първата снимка на новата минилуна на Земята
1345

Публикуваха първата снимка на новата минилуна на Земята

Снимка: The international Gemini Observatory

Не много отдавна астрономите потвърдиха, че около Земята вече близо три години обикаля нов "временен" естествен спътник. Малката нова луна всъщност е астероид с наименованието 2020 CD3.  Сега изследователите споделиха удивителна снимка на обекта, пише наука оффнюз.

Обектът е наблюдаван за пръв път на 15 февруари от астрономите в обсерваторията Mount Lemmon. Новината за наблюдението бързо се разпространи и други астрономи проследиха данните. Екип от Международната обсерватория Gemini вече е заснел мултифилтърно изображение, показващо мистериозния обект в цвят.

Обектът се движи по напречна орбита, която го отвежда далеч от Земята, разминавайки се с Луната на милиони километри.

Наблюдаването му далеч не е лесно, поради което е забелязан едва наскоро, след като е бил около няколко години на орбита около Земята.

„Заснемането на изображенията бе предизвикателство за екипа на Gemini, тъй като обектът бързо избледнява, отдалечавайки се от Земята. Очаква сей да бъде изхвърлен изцяло от орбитата на Земята през април“, обяснява Джон Блексли (John Blakeslee), научен ръководител в международната обсерватория Gemini.

Смята се, че обектът е с естествен произход и е само вторият астероид, за който се знае, че е бил уловен от нашата планета като минилуна - първата, 2006 RH120, бе на орбита около Земята между септември 2006 г. и юни 2007 г., преди да се отскубне от гравитационната ѝ прегръдка.

„Допълнителните наблюдения за прецизиране на неговото положение ще ни помогнат да определим орбитата на този мистериозен обект и неговия възможен произход“, разказва изследователят. „Така или иначе това е много вълнуващ обект и се нуждаем от повече данни, за да определим какъв е.“