Четвъртък, 18 Април 2024
Най-добрия начин да се предпазите от коронавирус COVID-19 е да се самоизолирате
1158

Най-добрия начин да се предпазите от коронавирус COVID-19 е да се самоизолирате

Журналистите от Дневник ни запознават с най-добрият възможен метод човек да се предпази в максимален апскет от вероятността да се зарази с коронавирус COVID19. Самоизолацията е най-добрият стратегически подход за защита от вируса и властите трябва спешно да анализират всички вериги и сектори, свързани с разпространенето на коронавируса преди това да се е превърнало в опасен риск. Ако се пропусне моментът и заразата достигне степен на системен риск, ще трябва да бъдат ангажирани или поставени в пълна готовност цели държавни и международни структури.

Ако властите се забавят и в това, ситуацията може да се развие в т.нар. Wicked Problem - мащабно предизвикателство, с което е много трудно или дори невъзможно да се справим поради непълна и противоречива информация за обстоятелствата, които освен това непрекъснато се променят и поради това е трудно да бъдат разпознати като причинители на пробема. На тази фаза не просто няма едно единствено решение на кризата, а тя е достигнала такова ниво на сложност, че няма как да бъде спряна.

Това предупреждение отправи Европейският институт за политика на риска (ERPI), който е част от Глобалната мрежа за политика на риска (GRPN) по повод ситуацията с COVID-19.

Позицията на инстиута съвпада напълно с предупреждението на Питър Паят - един от най-прочутите вирусолози в света, помогнал да бъде открит вирусът ебола и заемал ръководна позиция в борбата с HIV. Пред "Файненшъл таймс" директорът на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, казва: "Не искам да раздухвам страхове, но мисля, че това е сериозно в смисъл, че не можем да си позволим да не го смятаме за сериозна заплаха".

"Може да се окаже, че всичко ще приключ ислед няколко месеца, но да си представим, че не направим нищо сега. Резултатът ще е много повече случаи в Сингапур, Германия, Великобритания... Не забравяйте, че вече имаме почти 3000 смъртни случая, а това не е някаква си подробност."

Човекът, когото наричат "Мик Джагър на микробите", дава пример: "Да кажем, че смъртността е 1%. Въпросът е колко хора ще се заразят? Говорим за стотици хиляди или за милиони? Защото 1% от 1 милион са 10 хиляди души, това са 10 хиляди души, които ще умрат". (бел.ред. - към момента официално регистрираните случаи са 85 182, от които над 79 200 са в континентален Китай, а смъртните - 2924)

Понеже нямаме ваксина, остават ни средновековни методи за сдържане на заразата - изолация, карантина, проследяване на контактите, допълва той.

От ERPI, на който председател е българинът Иван Савов, припомнят, че особено когато става дума за глобални явления всички правителствени, корпоративни и обществени мрежи и структури трябва да знаят кои са силните и слабите им места и да получават правилна информация, за да вземат подходящите решения и то да ги вземат навреме.

Препоръките, които ERPI отправя са:

- предупредителните сигнали и обявяването на различни степени на тревога трябва да съответства на националните планове за справяне със ситуацията и предотвратване на бедствие;

- изясняване и ясно разчертаване на всички мрежи, които може потенциално да са свързани със събитията - от пътуванията до здравеопазването

- проучване на наличната информация за мрежите и разширяването и допълването ѝ, когато това е нужно

- определяне на степента на излагане и податливост на риска, включително с използването на планиране на различни сценарии за взимане на решения

- много бързо - но на стъпки и когато наистина има нужда - прилагане на мерки за стратегическа защита

- ако е невъзможна тотална защита, да се признае, че COVID-19 е системен риск и да се управлява като такъв, т.е. чрез сътрудничество между държавите и засегнатите сектори

- ако всичко изброено дотук не даде резултат, ситуацията може да премине на ниво, известно като "пандемия без ясна дефиниция" (т.е. Wicked Problem).

В някои случаи с коронавируса, ние вече сме в ситуация на Wicked Problem, защото си имаме работа с нещо, за което знаем твърде малко, не можем да проследяваме линията на заразяване и се налагат извънредни медицински мерки, докато спешно се работи за ваксина.

Питър Паят обяснява за "Файненшъл таймс", че този коронавирус очевидно не е толкова смъртоносен, колкото SARS, който убиваше 10%, когато плъзна преди 17 години от Азия. "Лошата новина е, че се разпространява много по-бързо. SARS се криеше дълбоко в белите дробове, докато този изглежда остава в гърлото и затова мног опо-лесно се разпространява."

По повод това дали не се преиграва с реагирането на COVID-19, прочутият виросолог припомня как през 1981 г. е тръгнала информацията за HIV. Ставаше дума за 6-7 мъже от гей общност в Калифорния. Днес имаме заразени 75 милиона души - кой би си помислил тогава за подобно нещо? Никой. Предпочитам да ме обвинят, че прекалявам, отколкото че не си върша работата."

Запитан кой е най-лошият сценарий, който ни очаква, Паят отвръща категорично - "че ще имаме пандемия". Той допълва, че очаква в Китай да стане по-зле и заразата да плъзне по света, но няма идея колко сериозно ще е това.

От ERPI призовават властите да се заемат незабавно с изпреварващи мерки като:

- фокусиране върху местата, където хората са най-много изложени на зараза - домове за възрастни хора, чакални на болници и поликлиники, хирургически отделения и аптеки (включително премахване на нуждата да се отиде до лекар, за да получиш болничен), училища, университети

- подкрепа за мрежи за дистанционно поставяне на диагноза, за това хората сами да съобщават за проблем и да се поставят доброволно под карантина; проучване има ли и как да бъде стимулирано диагностизирането от човека у дома и грижи за заразения вкъщи, тъй като болничното лечение е скъпо и съдържа рискове при повечето от умерените случаи

- ускоряване на методите за обучение по интернет, но като се има предвид, че някои дисциплини изискват специализирано оборудване и ресурси.

- проучване на методите, чрез които да се намали рискът служителите да са изложени на заразата на работното си място

- отмяна или преместване на абсолютно всички конференции с международно участие, спортни и други събития със събиране на множество хора, идващи от държави, където има най-голям риск за разпространяване на коронавируса на обширни територии.

В края а разговора на "Файненшъл таймс" с Питър Паят той е запитан какво мисли за тезата, че каквото и да стори човечеството, "накрая микробите имат последната дума". Да, така ще стане, ако не правим нищо, отвръща той. И напомня, че днес повече хора умират от незаразни болести.

"Всички свършихме доста добра работа. Затова имаме нужда от "пожарна команда" - една по-добра и по-силна световна здравна система. Не започваш да събираш пожарна команда, когато къщата ти вече гори, нали?"